Aansprakelijkheid bij verkeersongeval met alcohol: hoe zit dat?
Bij een verkeersongeval onder invloed van alcohol is de aansprakelijkheid anders geregeld dan bij andere zaken. Normaal gesproken moet de partij die een schadevergoeding eist, bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Als er alcohol in het spel is, komt in de praktijk vaak de bewijslast te liggen bij de persoon die onder invloed van alcohol heeft deelgenomen aan het verkeer. Dat betekent dat de rechter er vanuit gaat dat de aanrijding is veroorzaakt door het alcoholgebruik en dat de verkeersdeelnemer die onder invloed was aansprakelijk is voor de schade.
Alcoholgebruik bij ongeluk: verzekering kan schadevergoeding uitsluiten
De WA-verzekering is wettelijk verplicht om de schade te vergoeden die de verzekerde maakt bij een ander. Dit is ook het geval wanneer er alcohol in het spel is. Maar: ongeveer 40% van de verzekeraars heeft een uitsluiting voor schade die is veroorzaakt door rijden onder invloed. Wat betekent dit? De verzekeraar vergoedt nog steeds de schade aan de tegenpartij, maar verhaalt het volledige bedrag vervolgens op de verzekerde, die onder invloed was. Deelnemen aan het verkeer onder invloed van alcohol kan dus grote (financiële) gevolgen hebben!
Ongeluk onder invloed van alcohol? Grote gevolgen voor verzekering!
De WA-verzekering vergoedt normaliter altijd de schade die de verzekerde veroorzaakt bij een ander. Als de verzekerde beperkt of volledig casco verzekerd is dan wordt ook de schade aan het eigen voertuig vergoed. Was de verzekerde tijdens het verkeersongeluk onder invloed van alcohol? Dan wordt de eigen schade niet vergoed en moet de verzekerde de kosten dus zelf betalen. Ook heeft de verzekeraar in dat geval het recht om de autoverzekering te beëindigen. De opzegging van een verzekeraar kan problemen opleveren bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.
Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval waar alcohol in het spel was? Neem contact op met onze experts en zij vertellen u waar u recht op heeft.
Gevolgen voor je autoverzekering na een ongeval onder invloed
Een ongeluk met alcohol op heeft niet alleen financiële gevolgen, maar kan ook invloed hebben op je autoverzekering. Verzekeraars mogen je autoverzekering opzeggen na een ongeval waarbij alcohol in het spel was. Dit kan grote problemen opleveren bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, omdat andere verzekeraars je kunnen weigeren of een veel hogere premie rekenen.
Belangrijke gevolgen van een dronken ongeval:
- Je betaalt zelf de schade aan je eigen voertuig.
- De verzekeraar kan het schadebedrag verhalen op jou als bestuurder.
- Je autoverzekering kan worden opgezegd.
- Nieuwe verzekeringen worden duurder of moeilijker af te sluiten.
Wat als je slachtoffer bent van een verkeersongeval door een dronken bestuurder?
Ben je slachtoffer van een ongeluk door een bestuurder onder invloed? Dan heb je meestal recht op schadevergoeding. De verzekeraar van de dronken bestuurder moet de schade aan jou vergoeden, ongeacht of hij of zij verzekerd is. In sommige gevallen kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden als de bestuurder niet verzekerd was.
Hoe zit het met aansprakelijkheid en schadevergoeding?
Aansprakelijkheid bij een ongeval onder invloed ligt vaak bij de dronken bestuurder. Maar wat als jij als passagier bij iemand in de auto zat die te veel had gedronken? Of als je zelf onder invloed was en werd aangereden door een andere auto? In sommige gevallen kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid, wat betekent dat je slechts een deel van de schade vergoed krijgt.
Eenzijdig ongeval met alcohol: ben je verzekerd?
Bij een eenzijdig ongeval is er geen andere verkeersdeelnemer betrokken. Denk aan tegen een boom rijden, in een sloot belanden of een paaltje raken. Als je onder invloed van alcohol een eenzijdig ongeval veroorzaakt, heeft dit grote gevolgen voor je autoverzekering.
Een WA-verzekering dekt alleen schade aan anderen, dus je eigen schade wordt niet vergoed. Heb je een beperkt casco of allrisk verzekering? Dan zou de schade aan je eigen voertuig normaal gesproken vergoed worden. Maar vrijwel alle verzekeraars sluiten schade uit als er alcohol in het spel is. Dit betekent dat je de volledige kosten zelf moet betalen, en dat kan flink oplopen. Daarnaast loop je het risico dat je verzekeraar je polis beëindigt, waardoor het moeilijk wordt om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Wij helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â